neděle 15. prosince 2013

Učební materiály a plán na rok 2013/14

1. třída
Výuku plánuju od pololetí, budeme se zabývat hůlkovým písmem, které je přehlednější a pro čtení snadnější. Chci aplikovat metodu globálního čtení, která je moc pěkně rozpracovaná na stránkách http://www.globalni-cteni.cz/, kde lze najít obrovské množství pracovních listů, které je možné upravovat podle potřeby žáka. Cílem je naučit děti pomalu číst a psát jednoduchá česká slova hůlkovým písmem. Samozřejmě s hrami, kreslením a zpíváním.
2. třída
                Úspěšně procházíme učebnicí Barevná čeština, kde se děti učí číst a psát česká písmena. Výuka probíhá jednou týdně, proto nečekám víc, než že si zlepší motorické schopnosti, zvyknou si na české písmo a naučí se několik slov a několik českých písniček.
3. třída
                Některé děti už zvládají pomalé čtení latinky. S pomocí učebnice „Můj první slovník“ vytváříme minimální slovní zásobu českého jazyka. V rámci cvičení tvoří děti jednoduché věty.  Pro čtvrtou a třetí třídu vytvářím na každou hodinu nový pracovní list.
4. třída
Učí se částečně se 3. třídou, proto je program podobný s tím rozdílem, že od 4. třídy vyžaduju větší slovní zásobu, prakticky si osvojujeme časování sloves a snažím se výuku vést jen v češtině. Děti jsou výjimečně talentované a aktivní, se 4. třídou děláme kromě výuky i české divadlo.
5. třída a výš
                Od 5. třídy učím podle učebnice Čeština expres 1, kterou považuju za metodickou špičku ve výuce češtiny pro cizince. Setkala se s velkým úspěchem, děti baví vyplňovat cvičení, poslouchat dialogy, mluvit o obrázcích. Velmi populární jsou vydařené komiksy na konci každé lekce. K učebnici kromě CD a ruské přílohy k dispozici metodická příručka online, kde je množství různých pracovních listů, her, vystřihovánek a námětů na doplňující aktivity: http://www.czechstepbystep.cz/ucitele/ucitele_cestina_expres_1.html

                Učebnici zvládají děti páté třídy bez problémů a je vhodná i pro dospělé. Populární je desková hra Život v Česku, její jediná nevýhoda je, že poněkud komplikovaná pravidla je třeba vysvětlit rusky a hra trvá většinou déle než hodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat