neděle 15. prosince 2013

Chaos a řád (září 2013)

Již jsem si zvykl, že na Ukrajině jsou věci, které jsou mimo mé chápání. Například fakt, že ZŠ Novgorodkovka nemá po měsíci výuky na začátku října pevný rozvrh. Co k tomu personál vede a jak je možné, že je pro ně jednodušší každý den improvizovaně vytvářet rozvrhy než udělat nějaký – byť nedokonalý – který se bude dodržovat. Děti se dozvídají rozvrh na příští den jeden – den předem – ze školní nástěnky.

Naštěstí se ze poměrně brzy ustavil rozvrh alespoň pro první stupeň (1-4. třída), který je před rozvrhovým uragánem chráněn třídním učitelem. První stupeň učím přímo ve škole, protože pro děti je to pohodlnější a já se tím lépe integruji do rozvrhu školy (jinými slovy učitelé se mnou musí počítat a nemůžou mi rozbít rozvrh tím, že mi pošlou děti na hodinu o půl hodiny dřív nebo později, což se bohužel loni stávalo dost často). Ve školní budově je – sice relativní, ale přece jen – řád.

Druhý stupeň chodí vždy od 15:00, což je dostatečně pozdě na to, aby se výuka nekryla s rozvrhem ZŠ, ať je jakýkoliv. Výuka odpoledne má i výhodu v tom, že přijdou jen ti, co mají opravdu zájem a přijdou v lepší kondici než bezprostředně po škole po 6 hodinách výuky. Nevýhoda je, že počet těch, „co mají opravdu zájem“ není nijak závratně vysoký.

Žádné komentáře:

Okomentovat