neděle 15. prosince 2013

Letní tábory červenec 2013


V období července 2013 proběhly týdenní příměstské tábory v Čechohradě (3x), v Lobanove, v Bratském a v Alexandrovce. Tři tábory organizovala dobrovolnice Lucie Škarvadová. Děti chodily vždy na 3 hodiny denně, spaly a jedly doma.

1. - 5. 7. 2013 Čechohrad 2. a 3. třída.
Návštěvnost kolem 8 dětí, děti chodily pravidelně, program navazoval na pravidelnou školní výuku, děti ocenily zejména gramatická cvičení (to není vtip, to je výsledek perfektní práce jejich třídní učitelky paní Švihlové) a tradičně všechno, co se dělá rukama, tj. kreslení, stříhání a lepení. Venku jsme nemohli být víc než půl hodiny, protože bylo kolem 35 stupňů a jasno. Děti měly hned žízeň a hrozil úpal. Na konec tábora přijeli couchsurfeři z Kanady, kteří se zapojili lekcí kreslení (téma: bobr).

14.-18. 7. 2013 Alexandrovka
Tábor vedla dobrovolnice Lucie, chodilo pravidelně 6-8 dětí, večer se pracovalo s dospělými. Alexandrovka se mezi místními českými spolky vyděluje vysokou mírou organizovanosti. Všechny matky jsou spolu v těsném kontaktu, takže není problém se s nimi domluvit. Obě skupiny (matky i děti) se schází pravidelně v místním klubu důchodců, kde vyrábí krásné suvenýry z přírodních materiálů. Na konci zorganizovala předsedkyně Káťa Hlavatá společenský večer, na kterém vystoupili děti (i dospělí) z Bratskeho i Alexandrovky. Diváky jsme rekrutovali z domu důchodců. Na akci se podávala rozmanitá česká kuchyně (ovocné knedlíky, palačinky...). Akci korunovalo vystoupení výborného místního souboru Studánka. Akce proběhla k všeobecné spokojenosti, spolek v Alexandrovce se se ukázal jako jediný z místních spolků schopný dobrovolníka důstojně zaměstnat a integrovat ho do komunity. Ostatní bohužel pohořeli, viz níže.

14.-18. 7. Bratske
Vesnice, která vyvolává depresi i v létě. Nedostatek vody, kulturní dům v otřesném stavu, alkoholici na ulici i dopoledne a vysoké procento opuštěných chátrajících domů. Voda teče jen 4 hodiny denně a kromě toho, že není pitná, je ještě slaná. Kvalitní voda neteče od té doby, co na vesnici někdo zničil a odvezl do sběru měděnou vodní věž, která stála na kvalitním vrtu. Současná stojí na vrtu slabém a starém a pitná voda se dováží z 20 km vzdálené Alexandrovky. Na vesnici se díky vytrvalé aktivitě paní předsedkyně Světlany buduje české centrum. Jedná se o domek v současnosti nejstarší žijící bratské Češky paní Kratofilové, která místní říkají „baba Lusja“. Domek potřebuje vyměnit podlahu (propadá se, není problém si zlomit nohu) a okna. Dotace 20.000 Kč od české strany na to pravděpodobně nebude stačit. V domku je pěkná komůrka pro učitele a jedna menší společenská místnost. Paní předsedkyně si mé návštěvy vážila a neustále mě rozmazlovala dodávkou snídaní a teplých obědů (ze kterých jsem se i navečeřel), takže jsem prakticky nepotřeboval vařit. K domku patří zahrada, na které jsme se ale s dětmi moc nepohybovali, protože tam nebyl stín.
Obsahem tábora byly hlavně hry a nějaká ta česká kultura (písničky, povídání o geografii atd.). Jsem-li v Bratském jeden týden v roce, nemá smysl tu učit jazyk, omezil jsem se na hraní s písmeny, aby děti uměly trochu číst. Chodilo 5-7 dětí, bohužel ne moc pravidelně, tj. střídaly se.  Jen tak tak jsme nazkoušeli 2 písničky na vystoupení. Dětí, které mají opravdu zájem je asi 5, bohužel jsou hodně zaměstnané doma a rodiče je ne vždy na tábor pustí.
Přestože nemůže být řeči o výuce jazyka v Bratském, je to vesnice, na kterou by bylo třeba se zaměřit. Potřebuje humanitární pomoc, zdravější volnočasové vyžití pro děti  a důstojný kulturní dům. Na vesnici žijí Češi hovořící rusky a přežívají velice obtížně a často ne zcela důstojně.

14. - 17. 7. Čechohrad 4. a 5. třída
Tábor proběhl s pravidelnou účastí asi 8-mi dětí, výuka byla mnohem intenzivnějí než během roku, protože starší děti nemají zpravidla po škole zájem se ještě něco učit. Na táboře jsme si výuku odbyli první hodinu a potom jsme hráli hry. Jak se ukázalo, tímto táborem jsme  potřebu Čechohradu v letní činnosti nasytili.

15. - 19. 7. Lobanove
Tábor vedla dobrovolnice Lucie. Na tomto táboře bohužel Lobanove, kde je komunita srovnatelná s Čechohradem, fatálně selhalo. Ačkoliv jsme akci avizovali několik týdnů dopředu, až první den se přišlo na to, že většina dětí je na dovolených a na tábor dorazili 3 děti, až poslední den počet stoupl na 5. Pro dobrovolnici byl takový nezájem velkým zklamáním a zkazil celkový dojem z pobytu. Težko říct, jestli jsou na vině rodiče, kteří předsedkyni neřekli, že jejich dítě nebude chodit, nebo předsedkyně, která se na to nezeptala, nicméně po této zkušenosti se neodvážím dobrovolníka do Lobanova poslat.

22. – 27. 7. Čechohrad – všechny třídy
Tábor vedla dobrovolnice Lucie, účast byla značně nepravidelná, sestava se výrazně měnila, což dost komplikovalo program. Chodilo 5-8 dětí, poslední den prý nepřišel nikdo.

Poslední akce ukázala to, že Čechohrad nemá kapacitu pro víc akcí tohoto typu. Jinými slovy jsou rozmazlení a o prázdninách pro ně nemá smysl dělat víc než jednu. A měl by jí vést učitel, na kterého jsou zvyklí. Na druhou stranu děti na takové akci pracují mnohem lépe než ve škole. Do Lobanova má smysl jezdit, ale je třeba počítat s nevyzpytatelnou návštěvnosti, v organizaci to skřípe. Alexandrovka naopak ukázala, že by „uživila“ dobrovolníka třeba na měsíc (výuka dopoledne děti + večer dospělí, kulturní akce, neformální setkání v klubu důchodců,...). Bratské potřebuje podporu nejvíc ze všech, ale bohužel jinou než nabízí náš program podpory krajanů.




1 komentář:

  1. Hello,
    I came across your blog while searching for Čechohrad, enclave, Ukraine. My Grandfather, as well as other relatives, was born there after leaving the Czech Republic. They eventually immigrated to America. I’m interested in finding out more information about the time my ancestors spent in Čechohrad, where they came from in the Czech Republic, and to do family history/genealogy research. Do you have contacts there that would be able help me with this? I only speak English, but have tried to translate my message to Czech on the Internet.
    Thank you!
    MaryAnn Ault
    aultfamily@yahoo.com

    Dobrý den,
    Narazil jsem na váš blog při hledání Čechohrad, enkláva, Ukrajina. Můj dědeček, stejně jako jiní příbuzní, narodil se tam poté, co opustil Českou republiku. Oni nakonec se přistěhoval do Ameriky. Mám zájem dozvědět se více informací o době, kdy moji předkové, strávenou ve městě Čechohrad, odkud přišli na území České republiky, a to rodinné historie / genealogický výzkum. Máte kontakty tam, že by byli schopni pomoci mi s tím? Jen jsem mluvit anglicky, ale snažil překládat mé poselství do češtiny na internetu.
    Děkuji vám!
    MaryAnn Ault
    aultfamily@yahoo.com

    OdpovědětVymazat