čtvrtek 23. května 2013

Výuka v Simferopolu 22., 23., 24., 30. a 31. března 2012

                Výuka proběhla před a po táboře v Lobanove. Vyskytly se problémy s ubytováním. Jelikož jezdím se ženou, tak není úplně snadné pro nás něco sehnat a platit za dva lidi v hotelu je dost drahé, zejména v Simferopolu. Našli jsme si tedy ubytování přes couchsurfing. Na druhý víkend nám paní Savina našla ubytování u jedné vzdálené příbuzné jednoho krajana. Byla to svobodná matka s dítětem, které měla zjevně jiné starosti než ubytovávat učitele jazyka, který ji nezajímá. Ačkoliv byla velmi pohostinná, byla nám jasné, že v bytě jsme navíc. Tak jsme jí dali 100 UAH za noc a rozloučili se. Tento způsob ubytování nám připadal invazivní, od té doby se na paní Savinu ohledně ubytování neobracím.
                První den výuky proběhl v českém centru, který sídlí v prvním patře budovy východního autobusového nádraží. Centrum je malé, nicméně pro výuku dostatečné a útulné. Další dny výuky probíhala v budově knihovny v centru, kterou patrně spolek pronajímal. Knihovna je velmi moderní a reprezentativní a lépe dostupná, přesto bych osobně preferoval české centrum z toho důvodu, že do knihovny bylo potřeba všechno dovézt. To by  bylo bez auta nerealizovatelné.
                Cesta do Simferopolu mě stála jedno zničené kolo a jeden nepříjemný zážitek s policií, která se mě zastavila po cestě do divadla. Jelikož se můj pas nachází díky ukrajinskému úřednickému bordelu již druhý měsíc na ukrajinském ministerstvu zahraničí, pohybuju se na Ukrajině prakticky bez platného dokladu. Kopie pasu s potvrzením českého konzulátu policistu nijak nedojala. Mohl jsem si vybrat buď strávit večer na migračním oddělení, kde by si milostivě potvrdili, že mluvím pravdu, nebo policistu uplatit a stihnout divadlo. Zvolil jsem druhou možnost.
                Věkový rozptyl účastníků kurzů v Simferopolu je od deseti do sedmdesáti, přičemž je třeba přiznat, že nejmladší účastníci Uljana a Saša byli lepší než leckteří dospělí. Studenti byli většinou nadšení, připravovali se, komunikovali. Můj pokus rozdělit je na začátečníky a pokročilé ztroskotal na tom, že všichni chtěli stejně chodit na všechno, čímž trpěli hlavně pokročilí. Ve skupině se vyskytli dva velmi schopní studenti – Alina a Saša, kteří prakticky mluvili česky a myslím, že po nějakém tom semestru v Česku by z nich byli dobří učitelé.
                Výuka probíhá pravidelně pod vedením sympatické učitelky Oksany Šuryginy, takže moje nepravidelné návštěvy padají na vcelku úrodnou půdu. Účastníkům se líbilo všechno, co jsem připravil, jinými slovy atmosféra byla pozitivní, zpětná vazba nulová.
                V Simferopolu je vynikající ruské divadlo, které nás ani napodruhé nezklamalo. Jako nejekonomičtější varianta návštěvy Simferopolu se mi jeví cestovat vlakem na otočku. Zpátky lze jet v noci, vlak jede 6 hodin, po cestě se trochu vyspíme a nebudeme muset ani řešit ubytování ani riskovat poškození auta.

Žádné komentáře:

Okomentovat